Trishtimi i një Pazari

0 148

Nga Auron Tare

Sot eshte Dita e Veres. Me shprese se vizitoret do te mbushin Gjinokastren te gjithe tregetaret/artizanet e Qafes se Pazarit i kane nxjerre prodhimet e tyre jashte. Ajo qe te bie ne sy eshte mbizoterimi i ketej tregu nga malli me i lire i mundshem i ardhur nga Turqia apo Kina. Duhet te kerkosh pak mes mallrave turke per te gjetur dicka vendase.

Tek tuk sheh ndonje usta te vjeter qe rreket te beje dicka por mallrat e lira nuk i lene te marrin fryme. Megjithe restaurimi dy here te ketij Pazari, nje here ne kohe te Berishes/Pango dhe tani te ADF dhe Min Kulture Kumbaro fatkeqesisht me gjithe milionat e harxhuara askush nuk e kupton thjeshtesine esenciale se tregu i artizanatit eshte dhe duhet te jete shpirti artistik i kombit. Fasada e bukur nuk rrezanton gje ne se rruga eshte e mbushur me mallra kine dhe turke.

Fatkeqesisht turizmi sebashku me rritjen ekonomike mund te sjelle deme te pariparueshme ne kulturen kombetare ne se nuk ka nje mbeshtjetje shteterore per te ngritur nder te tjera, edhe artizanatin e saj. Po si behet? shume thjeshte. Pak vemendje shume perkushtim mbeshtetje te artizanatit vendas ndalim i mallrave te huaja. Nje periudhe subvencion per artizanet vendas, lehtesim taksash dhe trajnime per nje brez te rinj artizanesh. Nje dyqan ne Pazarin e Gjinokastres mund te mbeshtese ekonomikisht 5 deri ne 10 familje qe meren me artizanat. Imagjinoni cfare force e madhe per Qytetin mund te jete Pazari ne se shikohet seriozisht si nje aset i rendesishem ekonomik dhe kulturor.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.