Sa zgjat imuniteti natyror ndaj Covid-19? Publikohet studimi që tregon të vërtetat

0 333

A mund të prekemi përsëri nga Covid-19? Studimet mbi imunitetin të zhvilluara, pasi u ndeshën me viruse të tjera, sugjerojnë një mbrojtje kalimtare, e destinuar të zbehet me kalimin e kohës. Disa studime kanë vërtetuar praninë e një “kujtese imune” të Covid-19 edhe disa muaj pas infeksionit origjinal. Kjo linjë e fundit e studimit e botuar në ”Science” ka matur për muaj përqendrimin e antitrupave dhe qelizave të tjera imune në mbi 180 pacientë amerikanë të rikuperuar nga Covid-19.

Sipas studimit, përgjigjet imune të pacientëve ndaj virusit mbetën të matshme deri në 8 muaj pas shfaqjes fillestare të simptomave. Zbulimi është veçanërisht interesant për dy arsye. E para është që 93% e pacientëve të monitoruar ishin prekur nga sëmundja në një formë të lehtë. Mundësia që edhe ata që kthehen nga infeksione më pak të rënda mund të zhvillojnë imunitet afatgjatë është ai për të cilin qarkullojnë dyshimet më të mëdha. E dyta është se përbërës të ndryshëm të sistemit imunitar u morën në konsideratë në analizë dhe secili tregoi një trend të ndryshëm me kalimin e kohës.

Antitrupat në përgjigje të Covid-19, përfshirë ato të drejtuara kundër përbërësve të proteinës Spike, filluan të shfaqnin një rënie të lehtë midis 6 dhe 8 muajve të shfaqjes së simptomave. Limfocitet T, të ngarkuara me neutralizimin e qelizave të infektuara, u zvogëluan ngadalë me kalimin e kohës deri në gjysmë, prej 3-5 muajsh.

Qelizat B, përgjegjëse për prodhimin e më shumë antitrupave në përgjigje të virusit, u rritën progresivisht. Ato ishin më të bollshme pas gjashtë muajsh sesa pas muajit të parë të simptomave. Konkluzionet kanë të bëjnë vetëm me imunitetin natyror, i cili ndryshon nga personi në person, sepse lidhet me karakteristikat e sistemit imunitar, dhe jo me atë të ofruar nga vaksinat, për kohëzgjatjen e të cilave aktualisht nuk ka informacion të saktë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.