10 gjërat që i ndodhin trupit tuaj pas të 30-ve

0 249

Pas moshës 30-vjeç trupi ynë fillon të kalojë ndryshime të ndryshme dhe disa prej tyre mund të jenë të habitshme për ne. Për shembull, përkundër faktit se ne jemi më me përvojë truri ynë në të vërtetë bëhet më i vogël. Nëse keni vërejtur që djersitni më pak pas 30, kjo është gjithashtu një pjesë e procesit të plakjes.

Truri juaj bëhet më i vogël

Jo, truri juaj nuk rritet me moshën. Në të vërtetë ndodh e kundërta. Kur plakeni, pjesë të caktuara të trurit tkurren. Humb afërsisht 50,000 neurone në ditë pas moshës 30 vjeç. Por nuk ka asnjë arsye për panik sepse truri ynë di të përshtatet. Është zbuluar gjithashtu se vëllimi i trurit bie me moshën në një normë prej rreth 5% në dekadë pas moshës 40. Këto gjëra ndikojnë në kujtesë, veçanërisht në kujtesën episodike.

Djersitni më pak

Gratë fillojnë të djersiten ndryshe me moshën. Disa ndryshime kanë të bëjnë me menopauzën, domethënë afshet e nxehta, por gjithashtu doli që gjëndrat e djersës (kryesisht nën duar) tkurren me moshën. Si rezultat, ato janë më pak të ndjeshme dhe zvogëlojnë prodhimin e djersës.

Ju ftoheni më rrallë

Vetëm kujto veten kur ishe fëmijë. Ndërsa prindërit tanë po shkonin në punë dhe ndiheshin mirë, ne do të humbnim mësimet në shkollë për shkak të një ftohjeje. Lajm i mirë për ne. Tështitja dhe kollitja ndodhin më rrallë kur plakemi. Kur të arrini moshën e mesme, tashmë keni pasur shumë sëmundje dhe përgjigjja juaj imune është bërë më e shtrirë.

Shqisa e shijes dobësohet

Ndjenja juaj e shijes mund të zbehet me kalimin e moshës dhe madje mund të keni më pak interes për të ngrënë për shkak të saj. Shumica e njerëzve humbasin disa sytha të shijes, veçanërisht pas moshës 60 vjeç. Kjo është arsyeja pse njerëzit e moshuar shpesh hanë më shumë ushqime me shumë sheqer dhe kripë. E njëjta gjë ndodh me nuhatjen tuaj.

Masa muskulore zvogëlohet

Një nga efektet më të theksuara të plakjes është humbja e masës muskulore. Si rezultat, ne dobësohemi. Zvogëlohet me afërsisht 3-8% në dekadë pas moshës 30 vjeç. Kjo normë bie edhe më shumë pas moshës 60 vjeç.

Metabolizmi stabilizohet

Studiuesit sugjerojnë që metabolizmi ynë kalon nëpër stabilizim me moshën dhe se periudha më kritike duket të jetë rreth moshës 50-60 vjeç. Pas 80, bëhet e ngadaltë, por përfundimisht përfundon procesin e stabilizimit. Pra, kjo do të thotë që pesha jonë nuk do të kalojë ndryshime të mëdha. Ne do të djegim më pak kalori, por në të njëjtën kohë, kur të jemi më të rritur do të hamë më pak se të rinjtë.

Formoni personalitetin dhe identitetin tuaj

Nëse vitet e adoleshencës i keni kaluar në një gjendje shumë emocionuese dhe të 20-tat tuaja kanë qenë një periudhë kur u përpoqët t’i provonit diçka botës, pas moshës 30 vjeç ju vendoseni më mirë. Studiuesit sugjerojnë që pllaja e stabilizimit të personalitetit tonë ndodh midis 30 dhe 50.

Thonjtë rriten më ngadalë

Studiuesit kanë zbuluar se kur jemi të rinj, thonjtë tanë rriten shpejt. Këto ndryshime mund të shkaktohen nga qarkullimi i ngadalshëm i gjakut.

Dhëmbët tuaj bëhen më pak të ndjeshëm

Dhëmbët tuaj bëhen gjithashtu më pak të ndjeshëm dhe kjo ndodh sepse indi i fortë i brendshëm bëhet më i fortë me kalimin e moshës, midis smaltit të jashtëm të një dhëmbi dhe nervit të tij qendror. Ky forcim shkakton një humbje të ndjeshmërisë.

Ndiheni më të lumtur

Kur jeni fëmijë, në përgjithësi ndiheni mirë me jetën. Pastaj kjo ndjenjë zvogëlohet gjë që mund t’ju dërgojë në modalitetin e krizës. Tradicionalisht, plakja është parë si një periudhë rënieje në gjendjen fizike dhe psikosociale, por studiuesit në fakt kanë zbuluar se kur të jemi të moshuar, ne mund të ndjehemi edhe më të lumtur dhe më të kënaqur. Më pak depresion dhe optimizëm më i madh u përjetuan gjithashtu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.