Çfarë ndodhi kur fëmijët u kthyen në shkollë gjatë pandemisë së 1918-ës?

0 334

Gjatë krizës së vitit 1918, bota ishte një vend shumë i ndryshëm nga sa është sot. Gripi i tmerrshëm spanjoll vrau të paktën 5 milionë vetë. Shumica e qyteteve në SHBA zgjodhën t’i mbyllnin asokohe shkollat e tyre, historianët thonë se New York, Chicago dhe New Haven zgjodhën ta vazhdonin mësimin.

Vendimi i zyrtarëve të shëndetësisë në ato qytete bazohej në masë të madhe mbi pretendimet se nxënësit do të jenë më të sigurt në shkolla, ku u vendos të merreshin masa të forta higjienizimi dhe ventilimi të ambienteve të brendshme.

“New York-u kishte rreth 1 milion nxënës në 2018-ën. Ai ishte njëri prej qyteteve që u godit më shpejt dhe më fort nga gripi, dhe fëmijët, në një pjesë të mirë të rasteve, përballeshin me mjedise më të pastra në shkolla sesa në shtëpi”, thoshte asokohe për “New York Times”, kreu i shëndetësisë së qytetit, Dr. Royal S. Copeland.

Mësuesit i kontrollonin nxënësit për shenja të virusit; ata me simptoma izoloheshin dhe dikush nga departamenti i shëndetësisë i kontrollonte. Rregulla të ngjashme ishin në fuqi dhe në Chicago, ku pavarësisht masave, numri i mungesave në shkolla u rrit ndjeshëm gjatë pandemisë, teksa punonjës të shëndetit publik flisnin për një “fobi të vërtetë” që kishte shpërthyer ndaj gripit mes prindërve.

Leave A Reply

Your email address will not be published.