5 vendet më të mira për të rritur fëmijë

0 164

Për njerëzit që po mendojnë të lëvizin, renditja e vendeve sipas standardit të tyre të jetesës mund të jetë mjaft e dobishme. Por kur ka fëmijë në ekuacion, atëherë ka shumë faktorë për t’u marrë parasysh, si kujdesi mjekësor, stabiliteti financiar, sistemi arsimor ose të ardhurat mesatare. Sigurisht që duhet të kontrollohen politikat rreth familjes, ekzistenca e hapësirave për fëmijë si parqe dhe kënde lojërash, mundësitë për kontakt me natyrën dhe sa të lumtur janë fëmijët në zonë.

Bazuar në këta faktorë, Unicef -i krijoi ‘kartat e tij të raportit’ për mirëqenien e fëmijëve. Lista përfshin vende nga Evropa dhe Azia. Në krye është Japonia, me Estoninë pas. Lexoni për 5 vendet më të mira për të rritur një fëmijë.

Japonia

Në analizën e UNICEF-it për mirëqenien e fëmijëve për vitin 2020, Japonia renditet e para për sa i përket shëndetit fizik, i cili shqyrton vdekshmërinë dhe obezitetin e fëmijëve.

Në raportin më të fundit të 2022 të Unicef-it, i cili shikonte në mënyrë specifike mjedisin në të cilin rriten fëmijët, u rendit i dyti për “botën rreth fëmijës”, një kategori që përfshin aspekte të tilla si gjelbërimi urban dhe siguria në trafik. Japonia ka gjithashtu shkallën më të ulët të obezitetit në fëmijëri, vdekshmërinë e ulët të fëmijëve dhe nivelet jashtëzakonisht të ulëta të ndotjes së ajrit ose ujit.

Është një nga vendet më të sigurta për familjet përsa i përket aksidenteve rrugore, ndërsa shkalla e përgjithshme e vrasjeve në Japoni është më e ulëta nga të gjitha vendet e ekzaminuara nga Unicef: me 0.2 për 100,000, është shumë përpara normës së SHBA (5.3), Kanadasë (1.8) apo edhe Australi (0.8). “Edhe në qendër të Pekinit, fëmijët mund të ecin vetëm në shkollë. Është plotësisht i sigurt”, thuhet në studim. Përtej sigurisë, Japonia ka një nga sistemet arsimore më të mira në botë.

Estonia

Megjithëse Estonia nuk është në krye të renditjes së përgjithshme të Unicef-it, ajo renditet lart në shumë fusha kyçe. Fëmijët janë të ekspozuar ndaj më pak ndotjes së ajrit, më pak ndotje akustike dhe më pak pesticide se fëmijët në pothuajse çdo vend tjetër të pasur. Ka më shumë hapësirë ​​të gjelbër urbane se shumë vende të tjera, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanadanë, Australinë dhe Mbretërinë e Bashkuar, dhe fëmijët kanë veçanërisht të ngjarë të shijojnë objektet rekreative të lagjeve, si këndet e lojërave.

Estonia ka gjithashtu shkallën e dytë më të ulët të foshnjave me peshë të ulët lindjeje nga çdo vend i pasur, gjë që përgjithësisht konsiderohet një tregues i mirë i cilësisë së kujdesit para lindjes. Një nga aspektet më tërheqëse të Estonisë mund të jetë sistemi i saj arsimor: fëmijët në Estoni kanë aftësi më të mira matematikore, shkencore dhe shkrim-leximi sesa fëmijët në çdo vend tjetër jashtë Azisë.

Theksohen gjithashtu aftësitë dixhitale. “Tashmë ka robotikë, tableta inteligjentë dhe kështu me radhë në kopshte, të cilat përdoren të gjitha si pjesë e mësimit të bazuar në lojë,” tha Anne-Mai Meesak, një menaxhere projekti në këshillin arsimor dhe rinor të Estonisë që studion sistemet e saj të arsimit të hershëm.

Sipas një raporti të fundit të OECD-së, mesatarisht pesëvjeçari estonez i kalon fëmijët në Shtetet e Bashkuara dhe Angli në disa aftësi social-emocionale, si puna me fëmijët e tjerë dhe njohja e emocioneve.

Pastaj është pushimi familjar: Estonia ka një nga politikat më bujare në botë, me 100 ditë leje lehonie, 30 ditë pushim të atësisë dhe 475 ditë pushim prindëror me pagesë, të cilat mund të ndahen ose të përdoren me kohë të pjesshme, deri në fëmija është tre vjeç. Deri në 60 prej atyre ditëve, të dy prindërit mund të qëndrojnë në shtëpi dhe të paguhen.

Çdo prind merr gjithashtu 10 ditë pune pushim prindëror me pagesë në vit për çdo fëmijë nën 14 vjeç. Si banorët e përhershëm dhe të përkohshëm të Estonisë, përfshirë të huajt, kanë të drejtë për këtë leje.

Spanja

Spanja renditet e para në renditjen e UNICEF-it për mjedisin rreth fëmijëve, me nivele veçanërisht të ulëta të sëmundshmërisë tek fëmijët për shkak të ndotjes së ajrit ose ujit.

Për më tepër, pavarësisht ofertave të përgjithshme më të dobëta përsa i përket shërbimeve sociale, arsimore dhe shëndetësore, fëmijët në Spanjë kanë mirëqenie veçanërisht të lartë, sipas Unicef: vendi renditet i treti për mirëqenien mendore të fëmijëve dhe i katërti për shkathtësitë themelore akademike dhe sociale.

Në veçanti, është në të njëjtin nivel me Holandën për sa i përket numrit të fëmijëve që thonë se bëjnë miq lehtësisht (81%), ndërsa shkalla e vetëvrasjes së adoleshentëve është një nga më të ulëtat në mesin e vendeve të pasura, duke përbërë më pak se një të tretën e asaj në Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Australia ose Zelanda e Re.

Në lidhje me lejen prindërore, si nënat ashtu edhe baballarët kanë të drejtë për 16 javë pushim të paguar në masën 100% të pagës së tyre (të kualifikuar janë edhe profesionistët e lirë, pas së cilës nëna mund të marrë leje pa pagesë deri në tre vjet ose të zvogëlojë orët e saj.

Këto opsione janë të disponueshme për çdo banor të ligjshëm të Spanjës që ka kontribuar në sistemin e sigurimeve shoqërore për të paktën 180 ditë në shtatë vitet e mëparshme.

Finlanda

Ajo renditet e pesta në përgjithësi në renditjen më të fundit të Unicef-it dhe shënon një pikë veçanërisht të lartë në dy nga tre kategoritë: vendin e parë në ‘botën e fëmijës’, e cila shikon se si mjedisi ndikon drejtpërdrejt te fëmijët, si për shembull cilësia e ajri dhe vendi i dytë në ‘botën rreth fëmijës’, i cili shikon elementet e mjedisit me të cilin një fëmijë ndërvepron, si shkollat, rreziqet e trafikut dhe hapësirat e gjelbra.

Është një nga vendet me performancën më të mirë në botë për sa i përket aftësive të fëmijëve shkrim-lexim dhe numërim. Shkalla e vdekshmërisë së fëmijëve të moshës 5-14 vjeç është një nga më të ulëtat në botë.

Përveç kësaj, vendi ofron leje prindërore bujare, duke përfshirë tetë javë pushim të paguar të lehonisë, plus 14 muaj leje prindërore me pagesë të ndarë midis prindërve. Ekziston edhe leje shtesë për kujdesin e fëmijëve që mund të aplikohet derisa fëmija të mbushë tre vjeç.

Holandë

Në krye të listës së përgjithshme të UNICEF-it për mirëqenien e fëmijëve është Holanda, e cila është veçanërisht e mirë në shëndetin mendor të fëmijëve dhe aftësitë e renditur e treta. Nëntë në dhjetë 15-vjeçarë thonë se janë të kënaqur me jetën, shkalla më e lartë e çdo vendi të anketuar nga Unicef, dhe tetë në dhjetë thonë se bëjnë miq lehtësisht. Në Amerikë ekziston besimi për të qenë i shkëlqyer në çdo gjë. Në Holandë thonë “thjesht duhet të jesh normal, kjo është mjaft e çmendur në vetvete”.

Gjithashtu, një theks i madh i është kushtuar shoqërimit, me grupe, klube dhe aktivitete të përbashkëta komunitare. Nëse familjet dhe fëmijët holandezë janë të lumtur, kjo është edhe për shkak të faktorëve të tjerë kyç. Sistemi i mirëqenies është shumë mbështetës për familjet, me leje prindërore që përfshin të paktën 16 javë pushim të detyrueshëm të lehonisë me pagesë të plotë dhe deri në gjashtë javë pushim të paguar të atësisë, plus leje prindërore pa pagesë që mund të përdoret derisa fëmija të lindë tetë vjeç. dhe është në dispozicion për këdo që jeton dhe punon legalisht në Holandë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.