5 mite të rrezikshme për vaksinat e Covid-19

0 389

Mitet për vaksinat e tjera kanë qarkulluar për vite e dekada me radhë. Megjithatë, disa prej tyre sot, janë ndër shpikjet më të rëndësishme të njerëzimit.

Mit: Marrja e një vaksine kundër Covid, në fakt do t’ju japë Covid

Një vaksinë kundër Covid, nuk do t’ju infektojë. Asnjë nga vaksinat në zhvillim në Shtetet e Bashkuara nuk përdor virusin e gjallë që shkakton Covid-19. Në vend të kësaj, vaksina Pfizer, e cila sapo fitoi autorizimin e përdorimit emergjent, dhe vaksina Moderna, e cila po e kërkon atë tani, janë bërë prej ARN-së dërguese (mARN), nga e cila është bërë materiali gjenetik i Covid-19.

Mit: Një vaksinë nuk do funksionojë, nëse keni patur Covid

Edhe ata që e kanë kaluar Covid-19, përsëri do të përfitojnë nga vaksinimi. Kjo për shkak se ekziston gjithnjë një mundësi e dytë për infektim edhe pse ri-infektimi është sigurisht, më i rrallë. Pas çdo sëmundjeje, trupi juaj zhvillon antitrupa që mund të luftojnë infeksionin e ardhshëm të virusit. Ky quhet imunitet natyral. Ekspertët thonë se nuk mund të mbështetemi 100% te ky imunitet. Imuniteti natyror nuk ju jep mbrojtje të plotë. Një vaksinë rekomandohet ende për parandalimin e sëmundjes.

Mit: Vaksia e gripit parandalon dhe Covid-in

Megjithëse të dyja sëmundjet kanë simptoma të ngjashme, ato janë viruse të ndryshme dhe nuk ka asnjë provë që mbështet pretendimin se marrja e vaksinës së gripit do të shërbejë si mbrojtje nga Covid-19. Sidoqoftë, është e mundur të sëmureni me grip dhe koronavirus njëkohësisht, gjë që do të shkaktonte një tendosje të madhe në trup dhe në shëndetin tuaj të përgjithshëm. Kjo është arsyeja pse zyrtarët e shëndetësisë theksojnë nevojën për bërë edhe vaksinën kundër gripit më shumë se kurrë.

Mit: Vaksina kundër Covid po “bëhet me nxitim”, prandaj s’është e besueshme

Rrethanat emergjente të pandemisë globale kanë lejuar rritjen e fondeve dhe përpjekjet, me përparësi që nuk janë parë për vaksinat e kaluara, duke e zhvilluar vaksinën për rreth tetë muaj, krahasuar me 5-10 vite që janë marrë për vaksinat zakonisht. Koha e shkurtuar në treg nuk është arritur përmes anashkalimit të protokolleve ose eliminimit të testimit të plotë.

Mit: Vaksina do të zgjidhë gjithçka

Për fat të keq, një vaksinë nuk do të jetë një zgjidhje e shpejtë për pandeminë. Për më tepër, shpërndarja do të marrë kohë dhe furnizimet fillimisht do të jenë të kufizuara.

Leave A Reply

Your email address will not be published.