14 tërmetet shkatërrues në Turqi, që nga viti 1900

0 354

Turqia është goditur nga një tërmet i fuqishëm. Turqia shtrihet përgjatë brezit sizmik aktiv të Mesdheut, Alpeve dhe Himalajeve. Që prej vitit 1900 deri në vitin 2017, në Turqi janë regjistruar 201 tërmete me madhësi nga 6 rihter e më të fuqishëm.

Tërmetet më të fuqishëm në Turqi që nga viti 1900

Viti 1903 – Tërmet 7,0 rihter në provincën Muş, 2803 të vdekur
Viti 1912 – Tërmet 7,3 rihter në provincën Tekirdağ, 2836 të vdekur
Viti 1914 – Tërmet 7,0 rihter në provincën Burdur, 2344 të vdekur
Viti 1939 – Tërmet 7,9 rihter në provincën Erzincan, shkatërroi qytetin dhe la 32,962 të vdekur
Viti 1942 – Tërmet 7,0 rihter në provincën Niksar, 3 mijë të vdekur
Viti 1943 – Tërmet 7,4 rihter në provincën Samsun, 2,824 të vdekur
Viti 1944 – Tërmet 7,2 rihter në provincën Gerede, 3959 të vdekur
Viti 1966 – Tërmet 7,2 rihter në provincën Mus, 2394 të vdekur
Viti 1970 – Tërmet 7,2 rihter në provincën Kütahya, 1086 të vdekur
Viti 1976 – Tërmet 7,0 rihter në provincën Van, 3840 të vdekur
Viti 1975 – Tërmet 6,9 rihter në provincën Dijarbakirit, 2394 të vdekur
Viti 1983 – Tërmet 6,9 rihter në provincën Erzurum, 1155 të vdekur
Viti 1999 – Tërmet 7,4 rihter në provincën Izmir, 17480 të vdekur
Viti 2011 – Tërmet 7,0 rihter në provincën Van, 644 të vdekur

Leave A Reply

Your email address will not be published.