Presidenti Meta kërkon transparencë dhe përgjegjësi për çështjen e kufirit detar me Greqinë

0 406

Presidenti Ilir Meta, deklaroi sot se nuk ka marrë asnjë informacion zyrtar për ndërprerjen apo përfundimin e negociatave Shqipëri-Greqi në lidhje me përcaktimin e vijës detare mes dy vendeve. Përmes një postimi në facebook, Meta thotë se “deri në këto momente”, nuk ka marrë asgjë zyrtare, që të sugjerojë “ndërprerjen, pezullimin apo përfundimin e procesit të negociatave dypalëshe, nga ekipi negociator apo nga qeveria shqiptare”.

Më 27 dhjetor shteti grek botoi në Fletoren Zyrtare dekretin e Presidentit për të zgjeruar kufijtë detar në Detin Jon me 12 milje duke nisur nga kepi Tainaro në jug e deri në kufirin veriperëndimor me Shqipërinë. Autoritetet greke i referohen Konventës së OKB-së për Detin miratuar në vitin 1982.

Kryeministri Rama deklaroi pak muaj më parë se autoritetet shqiptare dhe ato greke kishin rënë dakord t’i drejtoheshin Gjykatës Ndërkombëtare të Hagës për zgjidhjen e kësaj çështjeje. Opozita nga ana tjetër i ka drejtuar atij pyetje të hapura duke i kërkuar transparencë për këtë vendimmarrje si dhe rezultatet e negociatave të shkuara prej vitit 2013 e deri më sot.

Postimi i plotë i Presidentit Ilir Meta

Duke mirëkuptuar ndjeshmërinë e lartë të opinionit publik shqiptar mbi aktin më të fundit të nxjerrë nga autoritetet më të larta të Republikës së Greqisë dhe pasojat e mundshme të tij ndaj vendit tonë, dëshiroj të evidentoj si vijon: Në ushtrim të detyrave dhe përgjegjësive të mia dhe në zbatim të vendimit të Gjykatës Kushtetuese Nr.15/2010, kam autorizuar Plotfuqinë për Negocim Nr.733, në emër të Republikës së Shqipërisë, të ekipit negociator me përbërjen e 13 anëtarëve për negocimin e “’Projekt Marrëveshjes ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Greqisë për kufizimin e zonave të tyre detare’, me qëllim saktësimin e Vijës Delimituese të Kufirit Shtetëror Detar dhe delimitimin e Shelfit Kontinental dhe Zonës Ekskluzive Ekonomike midis të dy vendeve””, datë 19.03.2018.

Gjatë gjithë kohës, kam ofruar të gjithë bashkëpunimin në këtë proces, duke siguruar respektimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese. Deri në këto momente, nuk kam asnjë njoftim apo kërkesë zyrtare, që të sugjerojë ndërprerjen, pezullimin apo përfundimin e procesit të negociatave dypalëshe, nga ekipi negociator apo nga qeveria shqiptare. Për çdo zhvillim, që lidhet drejtpërdrejt apo ndikon në procesin e negociatave për delimitimin e hapësirës detare ndërmjet dy vendeve, kam kërkuar informacion shterues dhe analizë të plotë të qeverisë shqiptare, sipas përgjegjësive, që i takojnë sipas ligjit.

I rikujtoj edhe një herë përfaqësuesve të institucioneve në të gjithë nivelin hierarkik shtetëror, detyrimin dhe përgjegjësinë për përputhshmërinë e plotë të veprimtarisë së tyre kushtetuese dhe ligjore, në shërbim të interesave shtetërore dhe kombëtare. I siguroj të gjithë qytetarët shqiptarë se do të vijoj të ushtroj me përgjegjësinë maksimale shtetërore dhe kushtetuese detyrat e mia dhe se nuk do të lejoj për asnjë moment të cenohen interesat shtetërore dhe kombëtare të Republikës së Shqipërisë nga cilido individ, që keqpërdor autoritetin e deleguar nga populli shqiptar.

Sipas traditës së vendosur, pasi të vihem në dijeni të plotë të informacioneve të kërkuara zyrtarisht, do të bëj plotësisht transparent vlerësimet dhe qëndrimet e mia në lidhje me të gjitha zhvillimet ndaj kësaj çështjeje.

Leave A Reply

Your email address will not be published.