Apeli i 100 shkencëtarëve në Itali: Masa drastike në 2-3 ditët e ardhshme, për të shmangur fatalitetet

0 345

100 shkencëtarë italianë, i kanë shkruar një letër të hapur Presidentit Sergio Mattarella dhe kryeministrit Giuseppe Conte, duke kërkuar “masa drastike në 2-3 ditë” për të parandaluar qindra vdekje në ditë. Presioni mbi qeverinë italiane për të miratuar masa të tjera kufizuese për valën e dytë të Covid-19 është në rritje. ”Si shkencëtarë, studiues, profesorë universiteti, ne besojmë se është e drejtë dhe urgjente të shprehim shqetësimin tonë më të thellë në lidhje me fazën aktuale të përhapjes së pandemisë Covid-19”, shkruajnë studiuesit.

Studiuesit ndajnë propozimin e Parisit për të ”marrë masa të rrepta dhe drastike në dy ose tre ditët e ardhshme” dhe ”pajtimi i nevojshëm i nevojave të ekonomisë dhe mbrojtja e vendeve të punës me ato të përmbajtjes së përhapjes së infeksionit tani duhet t’i japin rrugë nevojës së ngutshme për të ruajtur të drejtën për shëndetin individual dhe kolektiv të parashikuar në nenin 32 të Kartës Kushtetuese si i paprekshëm”.

Në të njëjtën kohë mbërrin edhe thirrja e alarmit e anestezistëve. “I druhemi dyfishimit të shtrimeve në kujdesin intensiv brenda 15 ditësh, nëse kurba e infektimit mban trendin aktual dhe në pritje të efekteve të masave nga dekreti fundit: kjo do të jetë pika e thyerjes dhe momenti kur do të hyjmë në krizë sepse stafi i disponueshëm i anestezistëve-reanimatorëve nuk do të jetë i mjaftueshëm për të përballuar emergjencën”, tha Alessandro Vergallo, Presidenti i anestezistëve italianë.

”Pa masa të forta, vdekjet nga Covid-19 mund të kalojnë 400 në dy javë. Në 20 ditët e fundit numri i rasteve është dyfishuar çdo javë dhe numri i vdekjeve filloi të dyfishohej, me një vonesë prej 7 ditësh krahasuar me rastet pozitive”, theksoi fizikanti Giorgio Parisi, nga Universiteti “La Sapienza” i Romës. “Ajo që duket e sigurt është se nga numri i rasteve sot mund të gjurmojmë numrin e vdekjeve në një javë. Nëse masat do të ishin shumë të forta, pas 10 deri në 15 ditë rastet mund të zvogëloheshin”, përfundoi ai.

Leave A Reply

Your email address will not be published.