Përdorimi i mediave sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të adoleshentëve duke prishur aktivitetet pozitive, thotë studimi

0 413

Përdorimi i mediave sociale ka qenë i lidhur me depresionin, por një studim i ri argumenton se çështja mund të jetë më komplekse nga sa mendojnë ekspertët.

Hulumtimi, i botuar në revistën The Lancet Child & Adolescent Health, përfshiu intervista me gati 10,000 fëmijë midis moshës 13 dhe 16 vjeç në Angli. Studiuesit zbuluan se media sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të vajzave duke rritur ekspozimin e tyre ndaj ngacmimit dhe duke zvogëluar gjumin e tyre dhe ushtrimet fizike.

“Rezultatet tona sugjerojnë që media sociale në vetvete nuk shkakton dëm, por që përdorimi i shpeshtë mund të prishë aktivitetet që kanë një ndikim pozitiv në shëndetin mendor siç janë gjumi dhe ushtrimet fizike, ndërsa rrit ekspozimin e të rinjve ndaj përmbajtjes së dëmshme, veçanërisht përvojën negative të ngacmimit në internet ”, tha bashkë-autori i studimit Russell Viner

Hulumtimi u krye duke intervistuar adoleshentët një herë në vit nga 2013 në 2015. Ata do të raportonin frekuencën që ata kontrollonin ose përdornin mediat sociale, përfshirë Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter dhe Snapchat. Përdorimi i aplikacioneve më shumë se tre herë në ditë konsiderohej “shumë i shpeshtë”.

Në vitin 2014 dhe 2015, studiuesit pyetën për shqetësimin psikologjik të adoleshentëve dhe mirëqenien e tyre personale, gjëra të tilla si kënaqësia e jetës, lumturia dhe ankthi.

Studiuesit zbuluan se, në të dy gjinitë, përdorimi shumë i shpeshtë i mediave sociale shoqërohej me shqetësime më të mëdha psikologjike. Efekti ishte veçanërisht i qartë në mesin e vajzave: Sa më shpesh ato kontrollonin mediat sociale, aq më i madh shqetësimi i tyre psikologjik.

Por afro 60% e ndikimit në shqetësimin psikologjik te vajzat mund të llogaritej nga cilësia e ulët e gjumit dhe ekspozimi më i madh ndaj sulmit në internet, me zvogëlimin e aktivitetit fizik që luan një rol më të vogël. Por për djemtë, këto faktorë shpjeguan vetëm 12% të efekteve të përdorimit shumë të shpeshtë të mediave sociale në shqetësime psikologjike. (CNN)

Leave A Reply

Your email address will not be published.