Misteri 150-vjeçar në shkretëtirë që disa thonë se është provë e jetës së huaj

0 1,728

Ka kaq shumë mistere që mbeten të pazgjidhura, sado që të hulumtojmë dhe hipotezojmë.

•Cilat janë dritat Marfa?

Dritat Marfa janë quajtur disa emra të ndryshëm gjatë viteve, duke përfshirë dritat fantazmë, dritat misterioze dhe dritat Chinati.

Inxhinieri i hapësirës ajrore në pension, James Bunnell, i përshkroi ato si rruzull misterioze drite sa një top basketbolli që shfaqen në qiell spontanisht, pa marrë parasysh motin.
Ndonëse ndonjëherë të palëvizshme, shkëlqejnë dhe zbehen, dritat e Marfa kërcejnë, ndahen në dysh, bashkohen së bashku ose shkrepin nëpër qiell, duke u dhënë vëzhguesve një shfaqje drite mahnitëse.

Thuhet se ato mund të jenë të verdha, portokalli, jeshile, blu, rozë, të bardhë ose të kuqe dhe shfaqen mbi bimësinë e shkretëtirës së Mitchell Flats.
Një nga zonat më të mira të shikimit të dritave Marfa është një sipërfaqe toke në shpatullën e autostradës 90, nëntë milje në lindje të Marfa.
Dritat thuhet se janë pika të largëta të shkëlqimit që mund të dallohen lehtësisht nga dritat në ferma dhe fenerët e automjeteve që udhëtojnë në autostradën 67.

Rrëfimi i parë i dritave Marfa ishte nga Robert Reed Ellison në 1883.
Ai po ngiste bagëti nëpër Qafën Paisano dhe ishte i sigurt se kishte parë zjarrin e kampit të një fisi Apache në distancë. Megjithatë, ai nuk gjeti asnjë gjurmë të saj dhe askujt kur hetoi.

Që nga shikimi i parë, vendasit kanë vazhduar të pretendojnë se ishin dëshmitarë okularë të misterit të pazgjidhur.
Në vitin 1996, qyteti i Marfa pati Festivalin e tyre të parë Marfa Lights.
Ata më vonë ndërtuan një platformë shikimi të dritave Marfa në 2003, e cila tërheq vizitorët dhe ringjalli qytetin dikur që po vdiste.

Në vitin 1955, aktori James Dean madje solli vëmendjen te dritat misterioze kur filmoi “Giant” teksa qëndronte në Hotel Paisano.

•Teoritë e Dritave Marfa

-Dritat e makinave
Shpjegimi më i zakonshëm janë dritat e makinave nga autostrada aty pranë.
Në vitin 2004, një studim katër-ditor nga studentët e Shoqatës së Fizikës në Universitetin e Teksasit në Dallas zbuloi se pamja e dritave korrespondonte me fluksin e trafikut.

-Dukuritë atmosferike apo mirazhet
Brian Dunning, një shkrimtar dhe producent që fokusohet në shkencë dhe skepticizëm, beson se dritat janë rezultat i gradientëve të mprehtë të temperaturës të bashkimit të ngrohtë dhe të ftohtë së bashku dhe krijimit të mirazheve.

-Gazrat
Të tjerë spekulojnë se dritat Marfa mund të shkaktohen nga diçka e ngjashme me gazin e kënetës, fosfinën (PH3) dhe metanin (CH4).
Këto gaze janë të ndezshme kur takohen me oksigjen.
Ato ndizen dhe shkëlqejnë, duke e bërë këtë një shpjegim të zbatueshëm.
Megjithëse nuk ka asnjë moçal pranë dritave të Marfas, ka naftë, gaz natyror dhe rezerva të tjera hidrokarbure nafte në zonë që mund të prodhojnë të njëjtat efekte si gazi i moçaleve.

-Elektricitet
Një tjetër teori është se dritat Marfa janë rezultat i ngarkesave elektrike që vijnë nga stuhitë nëntokësore të rrufesë.
Bunnell, beson se aktiviteti tektonik rreth Marfës shkakton stres gjeologjik, duke rezultuar në “rrufe nëntokësore”.

-Subjekte ose fantazma paranormale
Për shkak të pamjes dhe zhdukjes së tyre të pashpjegueshme, legjenda thotë se dritat Marfa janë fantazma që udhëtojnë nëpër shkretëtirë.
Në veçanti, ato u atribuohen pushtuesve spanjollë të vdekur që udhëtonin nëpër zonë.

-UFO-t dhe jeta jashtëtokësore
Ashtu si me çdo gjë që nuk mund ta shpjegojmë në qiell, disa besojnë se dritat Marfa janë UFO që vijnë dhe shkojnë në shkretëtirë, shumë larg syve kureshtarë dhe rreziqeve të njerëzimit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.