Manastirliu: Nga 1 qershori, qytetarët dhe mjetet mund të lëvizin lirisht në të gjithë vendin

0 275

Ministrja e Shëndetësisë dhe e Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu ka njoftuar për masat e reja lehtësuese, të cilat janë parashikuar të ndërmerren në vijimësi nga qeveria shqiptare. Ajo tha se nga data 1 qershor nuk do të ketë më kufizime për lëvizjen e qytetarëve dhe automjeteve. Po ashtu, nga e hëna do të hapen kopshtet, çerdhet publike dhe ato private, sipas masave higjieno-sanitare të publikuar më parë. ”Të lejohet lëvizja e qytetarëve dhe automjeteve në të gjithë territorin, në të gjitha qytetet dhe qarqet e vendit. Të rihapen çerdhet dhe kopshtet publike dhe private duke zbatuar protokollet e sigurisë të miratuara”.

Ministrja nënvizoi edhe se pikat kufitare tokësore me vendet e rajonit do të hapen, ndërkohë është pezulluar karantinimi 14 ditor për pushuesit të cilët do hyjnë në Shqipëri. ”Të hapen kufijtë tokësorë, duke pezulluar karantinimin dy javor, si një masë e cila është ndjekur nga vendet europiane. Masa e vendosjes së karantinës dy/javore do të mbetet si masë në raste të veçanta me urdhër të autoriteteve shëndetësore sipas kritereve të përcaktuara nga ECDC-Qendra Europiane e Kontrollit të Sëmundjeve. Nga data 1 Qershor plazhet do të jenë të hapura, nën masa të sigurisë, sipas një plani i cili përfshin gjithë vijën bregdetare, si një zonë e sigurt. Plazhet sipas zonave të miratuara do jenë të përcaktuara me autorizime të posaçme nga një Autoritet i Përkohshëm që është ngritur për këtë periudhë dhe do të administrojë lejet për vendosje të pajisjeve të plazhit nëpërmjet një aplikimi online dhe një protokolli të veçante për të siguruar ruajtjen e distancave dhe kushtet higjeno-sanitare në plazhe. Ndaj ftojmë të interesuarit të zbatojnë procedurat e publikuara, duke informuar së çdo kush që shkel rregullat në plazh do të penalizohet”.

Nga ana tjetër, ajo tha se nga 1 qershori do të lejohen aktivitetet e kampionateve sportive dhe palestrat, kurse transporti publik do vijojë të jetë i mbyllur. ”Do të lejohen nga data 1 Qershor kampionatet sportive, pa praninë e publikut. Do të hapen parqet, qendrat e formimit arsimor, kulturor, qendrat e internetit sipas protokolleve të sigurisë, si dhe palestrat sipas protokolleve të miratuara. Do të vijojë të jetë i mbyllur transporti publik, për të cilin po punohet me Mininistrinë e Infrastrukturës dhe Transporteve për një Plan i cili do të bëhet publik në një kohë të shpejtë”.

Gjatë fundjavës dhe në vijim do të hiqen kufizimet e orareve për qytetarët dhe bizneset në zonat e kuqe dhe ato të gjelbra. ”Po kështu do të vijojnë të jenë të ndaluara, aktivitetet kulturore, kinema, teatër, klubet e natës, pishinat, grumbullimet masive, dasmat, konferenca, dëgjesa publike, tubimet e çdo lloji, duke bërë dhe një thirrje për të mos patur përsëritje të grumbullimeve masive, efektet e të cilave do të ishin shumë të dëmshme. Në fund të këtij komunikimi, ju informoj se duke filluar nga nesër, gjatë fundjavës e në vijim hiqen kufizimet e orareve për qytetaret dhe bizneset në zonat e kuqe dhe të gjelbra. Edhe këtë fundjavë, në kuadër të monitorimit të situatës dy javore, nuk do të lejohet lëvizja nga zonat e kuqe për rezidentët e këtyre zonave. Për të gjithë vendin plazhet do të hapen sipas rregullave të mësipërme”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.