Kryeministri Conte njofton ‘Fazën e re 2’ por ka shumë pasiguri në fjalimin e tij

0 354

Pas njoftimit të Conte për DPCM (Modulim impulsiv i koduar diferencial) dhe Fazën e re 2 me të cilën po përballet Italia, shumë po pyesin se cilat janë ndryshimet reale me Fazën 1. Ndër temat që mungojnë në fjalimin e Kryeministrit janë shkollat, testet dhe tamponat, fëmijët, gjurmime sociale dhe aplikacioni “Imun”. Është folur për datat e hapjes së aktiviteteve dhe lëvizjet pa sqaruar megjithatë modalitetet. E vetmja siguri janë distancat dhe maskat, me të cilat do të na duhet të jetojmë në planin afatgjatë.

Pak ose asgjë për shkollat dhe universitetet

Në lidhje me shkollat dhe universitet, Kryeministri ishte shumë i paqartë të dielën në mbrëmje. Ai vetëm përsëriti përpjekjet e mëdha me të cilat italianët janë të detyruar të përballen dhe se Ministrja e Arsimit Lucia Azzolina ka punuar pa ndërprerje, me konsultimin e vazhdueshëm të komitetit shkencor, për të rifilluar gjithçka nga shtatori. Ai pastaj përmendi provimet shtetërore që mund të bëhen në një konferencë personale, por asgjë më shumë.

Asgjë në lidhje me tamponët dhe testet serologjike

Ndër grantet e mëdha të munguara në fjalimin e Conte janë edhe tamponët dhe testet serologjike. Të parat për të cilat është folur shumë edhe në selinë rajonale të Lombardisë duket se janë zhdukur në ajër ndërsa në lidhje me testet e gjakut dihet vetëm se ato do të fillojnë të kryhen nga 4 maji, siç raportohet nga komisioneri i urgjencës Domenico Arcuri. Por edhe një herë asgjë më shumë: as ku, as kujt ose si.

Asgjë mbi gjurmimin social dhe aplikacionin “Imun”

E njëjta gjë vlen edhe për gjurmimin social dhe aplikacionin “Imun”. Sipas Conte, Rajonet do të duhet të informojnë vazhdimisht Ministrinë e Shëndetësisë në mënyrë që të zbulojnë përparimin e epidemisë, për të shmangur shpërthime të reja dhe të ndërhyjnë me një bllokim të ri kur është e nevojshme. Diçka që mund të ndodhë, po, në nivelin shëndetësor por që duhet të ndodhë edhe në nivelin e përcjelljes sociale pasi që sipas komitetit shkencor një problem serioz për të përmirësuar virusin është asimptomatik. Për më tepër, mangësitë e gjetura që nga fillimi i epidemisë në gjurmimin e pozitivëve, bëjnë të dyshohet për suksesin e një dialogu të tillë. Pra, si do t’i ndjekin Rajonet pozitivët? Nëse ende sot nuk bëhen tamponë, testime dhe aplikacionet duhet të jenë në baza vullnetare?

Asgjë për fëmijët dhe familjet

Një çështje tjetër madhore që është theksuar është ajo e fëmijëve dhe familjeve. Çfarë do të ndodhë kur prindërit duhet të kthehen në punë, duke pasur parasysh që shkolla është e mbyllur, pasi “nuk mund të rrezikosh një shpërndarje të re”? Kryeministri u kufizua duke thënë se leja e prindërve dhe shpërblimet për dadot e fëmijëve do të zgjasin, pa e adresuar edhe një herë problemin në mënyrë specifike.

Leave A Reply

Your email address will not be published.