Ja zakonet që kanë njerëzit me depresion të fshehur

0 15

Depresioni shpesh kalon pa u vënë re, nuk njihet apo diagnostikohet. Një person me depresion të fshehur është një person që merret me demonët e brendshëm në një mënyrë që nuk i bën qartë të dukshëm. Ata janë njerëz që mund të jenë apo jo të diagnostikuar me këtë sëmundje, njerëz që mund ta kenë fshehur atë edhe nga miqtë e tyre më të ngushtë. Problemi është se bota bëhet edhe më e errët kur ne ndalojmë së kuptuari njëri-tjetrin. Ne priremi të mendojmë se vështirësitë që një person duhet të durojë janë gjithmonë të dukshme, si një plagë lufte. Por shumë nga këto plagë mbeten të fshehura nga sytë e atyre që nuk i lejojnë vetes momentin e duhur për të parë më nga afër.

1. Mund të pretendojnë qëllimisht se gjithçka është në rregull dhe gjithashtu duken shumë të lumtur dhe optimistë.

Ideja se njerëzit në depresion kanë një personalitet të zymtë dhe të trishtuar është e gabuar. Depresioni nuk është një prirje humori. Ata që jetojnë me këtë çrregullim kanë mësuar të ndryshojnë disponimin e tyre të dukshëm, duke arritur të duken si një nga njerëzit “më të lumtur” që njohim. Personalitetet janë të ndryshueshme. Shpesh njerëzit me depresion përpiqen të tregojnë vetëm aspektet pozitive dhe më të shoqërueshme të sjelljes së tyre, pavarësisht se çfarë po kalojnë. Askush nuk dëshiron t’i dëshpërojë të tjerët, edhe me koston e fshehjes së ndjenjave të tyre.

2. Mund të përdorin mjekime të zakonshme

Ka trajtime serioze për depresionin, duke përfshirë psikoterapi dhe mjekim. Megjithatë, përveç këtyre ilaçeve, ka zakone të jetesës që ata me depresion përdorin për të përballuar gjendjen e tyre të përditshme mendore. Këto ilaçe mund të përfshijnë muzikë, stërvitje, një udhëtim me makinë, një shëtitje, çdo gjë që ata dinë mund t’i nxjerrë ata nga një moment trazire. Depresioni i fshehur ka të bëjë gjithashtu me mënyrat e ndryshme se si njerëzit përpiqen t’i zbusin vetë demonët e tyre.

3. Mund të kenë probleme me braktisjen

Kushdo që ka përjetuar depresion e di se sa dërrmues mund të jetë. Mund të jetë një barrë edhe për ata që janë më të afërt me ata që janë të sëmurë. Ndonjëherë, ata lejojnë dikë në jetën e tyre aq sa të kuptojë problemet e tyre, por më pas ata braktisen. Është e vështirë të fajësosh të tjerët për largimin, por kjo krijon një ndjenjë të fortë braktisjeje tek ata që janë të sëmurë. Nuk ka asgjë më të keqe se të zbuloni se ana juaj e errët është shumë për njerëzit që doni.

4. Mund të jenë profesionistë të vërtetë që shpikin histori

Mund t’ia vlejë gjithçka, nga prerjet në krahë deri tek arsyeja pse ata e anashkaluan darkën. Njerëzit që jetojnë me forma të ndryshme depresioni përballen me vështirësi që ndonjëherë mund të pengojnë rrjedhën normale të jetës së tyre të përditshme. Në këto raste, ata dinë çfarë të thonë për të parandaluar që vëmendja e njerëzve të tjerë të bjerë mbi këto manifestime të dukshme të vuajtjes. Shpesh ata nuk duan të pranojnë se po godasin fundin, kështu që dinë ta fshehin atë.

5. Kanë sjellje jonormale që lidhen me ushqimin dhe gjumin

Mund të duket si një faktor dytësor, por ka një efekt serioz. Ata që jetojnë fshehurazi me depresion mund të shfaqin ndonjëherë vetëm shenjat më të vogla. Të flesh shumë ose shumë pak janë shembuj të teksteve shkollore. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimin: hanë shumë pak ose shumë. Gjumi dhe ushqimi janë dy faktorë themelorë për shëndetin. Ata janë gjithashtu dy elementët që mendja e njeriut mund të përpiqet të kontrollojë. Depresioni krijon një mungesë mbytëse kontrolli, të qenit në gjendje t’i imponohet diçkaje mund të jetë gjithçka që i mbetet një personi me dhimbje. Gjumi mund të jetë i pamundur ose e vetmja rrugëdalje. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimin.

g-2

6. Kanë koncept të ndryshëm për substancat

Një person që përballet me depresionin di gjithashtu se si të monitorojë atë që po merr. Ai e di se alkooli është një qetësues, se abuzimi me të për një periudhë të gjatë kohore mund të krijojë një gjendje depresive mendore me të cilën ai është më pak i përgatitur për t’u përballur sesa një person mesatar. Ata e dinë se kafeina dhe sheqeri veprojnë si nxitës të humorit. Ata i dinë efektet e drogës. Ata e dinë se çfarë nuk duhet të përziejnë. Ata i dinë të gjitha këto sepse e përjetojnë ndryshimin e gjendjes së tyre mendore me një vetëdije më të madhe se njerëzit e tjerë.

7. Mund të kenë një perceptim shumë kompleks të jetës dhe vdekjes

Jo të gjithë njerëzit në depresion kanë instinkt vetëvrasës. Megjithatë, depresioni shpesh përfshin një proces mendor shumë kompleks për jetën në përgjithësi. Përballja me kalueshmërinë e ekzistencës shpesh çon në momente dëshpërimi. Ndodh kur me kokëfortësi kërkojmë përgjigje për të gjitha pyetjet që na shtron jeta. Duke u hedhur në mes këtyre mendimeve të tmerrshme mund të çojë në këto lloj konsideratash më shpesh.

8. Shpesh janë njerëz ekspresivë dhe të talentuar

Kaq shumë artistë, muzikantë dhe liderë të shkolluar, që po ndryshojnë botën, janë rrënuar nga çrregullimet mendore. Fjala “të torturuar” vjen në mënyrë kontradiktore, sepse të kesh një emocion kaq të thellë shpesh mund të çojë në madhështi. Njerëzit që jetojnë me këtë depresion “të padukshëm” shpesh shprehen në mënyra mahnitëse. Jam në kontakt me aspektet pozitive dhe negative të shpirtit të dikujt. Ata janë në gjendje të konceptojnë dhe të shprehin bukurinë përmes hijeve të emocioneve që ndjejnë.

9. Shkojnë shpesh në kërkim të qëllimit

Të gjithë duan të kenë një qëllim në jetë. Ne duam të dimë se ajo që bëjmë ka një kuptim, një vlerë. Ne duam të dimë se po shkojmë në drejtimin e duhur. Njerëzit që jetojnë me depresion të fshehur duan të njëjtat gjëra, duke u përpjekur të heshtin brenda vetes diçka që mund ta duan gjithnjë e më shumë. Ndjenjat e pamjaftueshmërisë dhe frikës nuk janë asgjë e re për një mendje të dëshpëruar. Njerëzit me depresion të fshehur gjithmonë përpiqen të “ndreqin” dobësitë që mbartin në jetën e tyre. Ata mund të ndryshojnë drejtim shpesh. Ata mund të bëjnë shumë përpjekje në kërkimin e lumturisë së vërtetë. Edhe ata janë të uritur dhe kërkojnë diçka më shumë.

10. Ndonjëherë bëjnë thirrje të ndrydhura për ndihmë

Edhe një person që di të mbajë peshën e mendjes së tij mund të ketë nevojë për ndihmë. Ne shpesh i nënvlerësojmë kërkesat për ndihmë nga të tjerët. Ndonjëherë nuk është e sigurt që një person të mbetet vetëm me depresionin e tij, edhe nëse thotë ndryshe. Ndonjëherë kërkojnë kontakt, ndonjëherë hapen. Këto momente janë shumë të rëndësishme, sepse kanë një fuqi shumë të fortë. Ata ndërtojnë një urë midis njerëzve që kanë nivele të ndryshme emocionesh dhe disponimi. Ata krijojnë afërsi dhe besim midis miqve dhe partnerëve, gjëra jo gjithmonë të lehta për t’u arritur kur kemi të bëjmë me njerëz që besojnë se duhet të fshihen.

11.Kërkojnë dashuri dhe pranim, si të gjithë

Të mbrosh botën nga demonët e dikujt nuk është një vendim i pandershëm. Njerëzit që jetojnë me depresion të fshehur e bëjnë këtë për të mbrojtur veten. Ata duan të mbrojnë zemrën e tyre. Por ata gjithashtu duan të mbrojnë njerëzit përreth tyre. Ata duan të mbrojnë ëndrrat e tyre. Ndoshta për disa lexues të këtij artikulli zakonet e listuara nuk janë asgjë e re. Pavarësisht nëse keni marrë trajtim për depresionin, ose jeni përpjekur të kuroni veten, ju e dini se sa e lehtë është të ndihesh i braktisur. Titulli i kësaj pjese ka të bëjë me depresionin e fshehur, por e vërteta është se të gjitha llojet e depresionit shpesh kalojnë pa u vënë re në sytë tanë njerëzorë. Ne jetojmë në një botë që na inkurajon të fshehim anët më të errëta dhe më të shëmtuara. Ne nuk duhet ta bëjmë këtë.

Gjëja më e rëndësishme për të kuptuar për njerëzit me këtë lloj depresioni është se edhe ata janë në kërkim të dashurisë dhe pranimit. Të gjithë jemi. Mënyra e vetme për t’i marrë ato është t’i ndani. Asnjëherë mos u largo nga një person që përballet me betejat e tij. Duaje kur është më e vështirë për ta bërë. Qani kur keni nevojë. Zgjate dorën kur dikush tërhiqet në vetvete. Hape zemrën, edhe nëse të tmerron. Nëse vazhdojmë ta mbajmë të keqen të fshehur, edhe e mira do të mbetet e padukshme.

/Revista Psikologji

Leave A Reply

Your email address will not be published.