Gjuha e urrejtjes në rrjetet sociale është e rrezikshme, ndaj bëni kujdes!

0 211

Nga Nilda Halili:

Përdorimi i gjerë i mediave sociale ka sjellë efekte pozitive dhe negative tek njerëzit dhe shoqëria. Ndërkohë që media sociale ka potencialin për të bashkuar njerëzit, për të rritur komunikimin dhe për të promovuar shkëmbimin e ideve dhe informacionit, ajo gjithashtu kanë një anë më të errët që mund të çojë në negativitet, ndarje dhe dëmtim të individëve dhe komuniteteve. Është e rëndësishme të shqyrtojmë negativitetin e njerëzve në rrjetet sociale, duke përfshirë bullizmin kibernetik, gjuhën e urrejtjes dhe përhapjen e informacionit të rremë.

Ngacmimi kibernetik është një formë bullizmi që ndodh në internet përmes platformave të mediave sociale dhe formave të tjera të komunikimit digjital. Ai përfshin përdorimin e teknologjisë për të ngacmuar, kërcënuar ose poshtëruar të tjerët dhe mund të marrë shumë forma, duke përfshirë komente të këqija, përhapjen e thashethemeve dhe ndarjen e fotove ose videove të turpshme. Anonimiteti dhe përhapja e llogarive në rrjetet sociale e bëjnë bullizmin kibernetik një problem serioz, pasi viktimat mund të preken nga ngacmuesit nga kudo në botë, dhe efektet e ngacmimit mund të jenë afatgjata dhe të thella. Ngacmimi kibernetik mund të ketë pasoja të rënda psikologjike dhe emocionale për “viktimat” e tij, duke çuar në depresion, ankth dhe në raste të rënda edhe vetëvrasje. Anonimiteti dhe shtrirja e internetit gjithashtu e bën të vështirë për viktimat t’i shpëtojnë abuzimit, pasi ato shpesh bombardohen me mesazhe dhe komente nga ngacmuesit e tyre ditë e natë. Përveç kësaj, ngacmimi kibernetik mund të çojë gjithashtu në dëmtim fizik, pasi viktimat mund të ndjehen të detyruara të takojnë personalisht dhunuesit e tyre për t’u përballur me ta ose për t’i shpëtuar abuzimit të tyre virtual.

Gjuha e urrejtjes është një tjetër formë e negativitetit që është e përhapur në rrjetet e mediave sociale. Gjuha e urrejtjes i referohet fjalimit që nxit urrejtje ose dhunë ndaj një grupi të caktuar njerëzish, bazuar në faktorë të tillë si raca, feja, gjinia ose orientimi seksual. Gjuha e urrejtjes ka potencialin të shkaktojë dëme serioze për individët dhe komunitetet, pasi mund të përhapë informacione të rreme dhe të dëmshme dhe mund të çojë në diskriminim, dhunë dhe madje edhe gjenocid. Gjuha e urrejtjes është veçanërisht e rrezikshme në platformat e mediave sociale, ku mund të arrijë një audiencë të madhe në një periudhë të shkurtër kohe. Algoritmet e mediave sociale gjithashtu kontribuojnë në përhapjen e gjuhës së urrejtjes, pasi ato shpesh promovojnë përmbajtje që ka gjasa të gjenerojë angazhim, si komentet dhe shpërndarjet, pavarësisht nëse përmbajtja është e dëmshme apo jo. Kjo mund të rezultojë në amplifikimin e mesazheve të urrejtjes dhe përhapjen e informacionit të rremë, gjë që mund të nxisë më tej ndarjen dhe urrejtjen.

Përhapja e informacionit të rremë, ose “lajmi i rremë”, është një tjetër problem i madh që lidhet me rrjetet sociale. Në epokën e mediave sociale, çdokush mund të krijojë dhe shkëmbejë informacion, pavarësisht nëse është i saktë apo jo. Kjo ka çuar në një përhapje të dezinformatave, teorive konspirative dhe narrativave të rreme, të cilat mund të përhapen shpejt dhe lehtë në një audiencë të madhe. Përhapja e informacionit të rremë mund të ketë pasoja të rënda, pasi mund të çojë në përhapjen e ideve të rrezikshme ose të dëmshme. Mund të kontribuojë gjithashtu në përhapjen e teorive konspirative, të cilat mund të çojnë në ndarje dhe mosbesim të mëtejshëm në shoqëri. Përveç kësaj, përhapja e informacionit të rremë mund të dëmtojë gjithashtu besimin e publikut në mediat e lajmeve dhe burime të tjera informacioni, duke e bërë më të vështirë për njerëzit të bëjnë dallimin midis faktit dhe trillimit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.