Dita e tretë, francezët në protestë kundër reformës së pensioneve

0 66

Franca prej 3 ditësh është përfshirë në greva dhe demonstrata masive në rrugë, kundër planit të Emmanuel Macron për të rritur moshën e pensionit në 64 vjeç. Qeveria u përball me kundërshtime dhe brohoritje në parlament ndërsa ligjvënësit filluan debatin mbi projektligjin.

Qindra mijëra njerëz pritej të merrnin pjesë në më shumë se 200 demonstrata në rrugë në të gjithë Francën të martën. Trenat dhe transporti urban do të ndërpriten dhe një në pesë fluturime në aeroportin Orly të Parisit do të anulohet. Disa shkolla do të mbyllen për shkak të grevës së mësuesve. Studentët po bllokojnë gjithashtu disa godina universitare në të gjithë Francën.

Sondazhet vazhdojnë të tregojnë se shumica e francezëve nuk e miratojnë planin e Macron për të rritur moshën e pensionit në 64 vjeç dhe për të rritur numrin e viteve që njerëzit duhet të japin kontribute për një pension të plotë. Mosha aktuale e daljes në pension prej 62 vjetësh është më e ulëta nga çdo ekonomi e madhe evropiane.

Grupi centrist i Macron u përball me debate të forta dhe goditje në tavolinat e parlamentit të hënën mbrëma, në fillim të debatit mbi planet.

Një ditë tjetër e demonstratave në rrugë është planifikuar për të shtunën.

Leave A Reply

Your email address will not be published.