Disa rregulla si mund të mbrohemi nga tërmetet

0 779

Këtu janë disa këshilla nga “Folshqip.al” për të mbrojtur veten gjatë një tërmeti të fortë:

Qëndroni të qetë dhe qëndroni aty ku jeni. Nëse jeni brenda, qëndroni aty dhe mbulohuni nën një tavolinë, ose pranë një muri të brendshëm. Nëse jeni jashtë, lëvizni në një zonë të hapur larg ndërtesave, pemëve dhe linjave të energjisë.

Mbroni kokën dhe qafën me krahë dhe duar dhe kapuni pas një objekti të fortë.

Nëse jeni në shtrat, qëndroni aty dhe mbroni kokën me një jastëk. Nëse jeni në një ndërtesë të lartë, evakuoni menjëherë dhe mos përdorni ashensorin.

Qëndroni larg dritareve dhe mos u përpiqni të dilni nga ndërtesa derisa lëkundjet të ndalojnë.

Nëse jeni duke i dhënë makinës, zhvendosuni në anë të rrugës dhe ndaloni. Shmangni urat, mbikalimet dhe linjat e energjisë.

Nëse jeni në një vend publik të mbushur me njerëz, mos u frikësoni dhe përpiquni të qëndroni të qetë. Shmangni nxitimin për të dalë, pasi kjo mund të shkaktojë lëndime dhe të bllokojë daljen.

Nëse jeni afër bregut, lëvizni menjëherë në tokë më të lartë, pasi tërmeti mund të pasojë një cunami.

Pas ndalimit të tërmetit, kontrolloni për lëndime dhe thirrni për ndihmë nëse është e nevojshme. Përgatituni për pasgoditje dhe evakuoni nëse është e nevojshme.

Nëse ka dëme në shtëpinë tuaj, evakuoni menjëherë. Mos përdorni qirinj, shkrepëse ose flakë, pasi linjat e gazit mund të jenë dëmtuar.

Nëse jeni të bllokuar, mos lëvizni përreth dhe përpiquni të bëni zhurmë për të paralajmëruar shpëtimtarët.

Së fundi, bëni një plan emergjence, duke përfshirë një çantë urgjence dhe një vend takimi të caktuar për anëtarët e familjes.

Është e rëndësishme të mbani mend se tërmetet mund të ndodhin në çdo kohë dhe mund të shkaktojnë shkatërrim të gjerë. Të jesh i përgatitur dhe të dish se çfarë të bësh mund t’ju ndihmojë të qëndroni të sigurt dhe të mbroni familjen tuaj gjatë një tërmeti të fortë./Folshqip.al/

Leave A Reply

Your email address will not be published.