Çmimet e ”kripura” të perimeve/Braçe: Kjo është grabitje e dyfishtë

0 414

Tregtarët vendas po rrisin me çmime të kripura për perimet e zarvatet, duke abuzuar katërfish me çmimet. Rritja e çmimeve vihet re në Tiranë. Zv/kryeministri Erion Braçe, ka krahasuar çmimet e shitjes më shumicës të qepëve dhe patateve në Dijvakë, duke i krahasuar ato me tregun e Tiranës. ”Çmimi sot i të njëjtës qepë të marrë dje në Divjakë, në çdo treg të Tiranës është nga 70 lekë/kg në 120 lekë/kg! Kuptoni? Nga 4.7 herë më shtrenjtë deri në 8 herë më shtrenjtë! Grabitja e parë është ndaj bujkut në Divjakë; Ulja e çmimit deri në 40% nën kosto, të një super produkti për të cilin 7 muaj me radhë ai, bujku ka punuar 12-14 orë në ditë e ka paguar pa fund nga mbjellja në çdo shërbim. Është një supergrabitje! Imagjinoni, një tregtar “shumice” që bën thjesht transportin nga Divjaka në Tiranë, fiton 20, 30, 40 lekë për kg, 50, 100, 200, 250% më shumë se bujku që është rropatur 7 muaj me radhë”.

Postimi i plotë

KJO ËSHTË GRABITJE E DYFISHTË!

Kam qenë prej mëngjesit në tregjet publike të fruta perimeve në Tiranë. Ndoqa çmimet për dy produkte, qepën e thatë-e re, pataten-e re. Të dyja produkte ekskluzive të Divjakës! Vjelja sapo ka nisur në Divjakë dhe produkti sa ka dalë në treg.

Por shihni çfarë grabitjeje është: Çmimi dje i qepës në Divjakë u ul dramatikisht në vetëm 15 leke/kg. Çmimi sot i të njëjtës qepë të marrë dje në Divjakë, në çdo treg të Tiranës është nga 70 lekë/kg në 120 lekë/kg! Kuptoni? Nga 4.7 herë më shtrenjtë deri në 8 herë më shtrenjtë! Grabitja e parë është ndaj bujkut në Divjakë; Ulja e çmimit deri në 40% nën kosto, të një super produkti për të cilin 7 muaj me radhë ai, bujku ka punuar 12-14 orë në ditë e ka paguar pa fund nga mbjellja në çdo shërbim.

Eshte një supergrabitje! Imagjinoni, një tregtar “shumice” që bën thjesht transportin nga Divjaka në Tiranë, fiton 20, 30, 40 lekë për kg, 50, 100, 200, 250% më shumë se bujku që është rropatur 7 muaj me radhë! Kush nuk e kupton, e shpërfill, e nënvlerëson këtë, të vijë ta ulë njëherë menderen në fushat e Divjakës; Kush më tregon tregun e rregullat tij duhet ta qepë e te ekuptoj që ky eshtë pazar e s’ka lidhje me tregun kërkund!

Grabitja e dyte është ndaj qytetarit në Tiranë; Rritja e çmimit të qepës nga 15 lekë në Divjakë deri në 120 lekë në Tiranë, është një supergrabitje e dytë! Por bën edhe një dëm të dytë; Ule konsumin-qytetari do blej më pak, tapos tregun, bllokon prodhimin në Divjakë e më keq, ul çmimin edhe më poshtë se kaq duke sjellë një humbje financiare shumë të madhe!

E njëjta gjë edhe për pataten; Patatja e re sot në treg është vec cpatatja e Divjakës. Çmimi dje në Divjakë u ul në 20 lekë/kg, ndërsa sot në Tiranë çmimi ishte 80 lekë/kg! Grabitje njësoj si e para! E dija që do të ndodhte kjo histori dhe kam një muaj që flas për këtë; Madje duke shtuar se bujqësia e bujqit prodhues po mbajnë Shqipërinë në dy muajt më të vështirë të saj, ekonominë ndezur kur sektorë të tërë u fikën!

Tani meqë nuk na begenisi kush, nga sot në mëngjes nga Divjaka, çdo tregtar do ketë sjellje tjetër, të unifikuar në produkt e në çmim! Zgjidhje tjetër nuk na latë!

View this post on Instagram

KJO ESHTE GRABITJE E DYFISHTE! Kam qene prej mengjesit ne tregjet publike te fruta perimeve ne Tirane; Ndoqa cmimet per dy produkte, qepen e thate-e re, pataten-e re. TE DYJA PRODUKTE EKSKLUZIVE TE #DIVJAKES! Vjelja sapo ka nisur ne #Divjake dhe produkti sa ka dale ne treg; Por shihni cfare GRABITJEJE eshte: Cmimi dje i qepes ne #DIVJAKE u ul dramatikisht ne vetem 15 LEKE/KG; Cmimi sot i te njejtes qepe te marre dje ne #DIVJAKE, ne cdo treg te Tiranes eshte nga 70 LEKE/KG NE 120 LEKE/KG! Kuptoni? NGA 4.7 HERE ME SHTRENJTE DERI NE 8 HERE ME SHTRENJTE! Grabitja e pare eshte ndaj bujkut ne #DIVJAKE; Ulja e cmimit deri ne 40% nen kosto, te nje super produkti per te cilin 7 muaj me rradhe ai, bujku ka punuar 12-14 ore ne dite e ka paguar pa fund nga mbjellja ne cdo sherbim, ESHTE NJE SUPERGRABITJE! Imagjinoni, nje tregetar “shumice” qe ben thjesht transportin nga Divjaka ne Tirane, fiton 20, 30, 40 leke per kg, 50, 100, 200, 250% me shume se bujku qe eshte rropatur 7 muaj me rradhe! Kush nuk e kupton, e shperfill, e nenvlereson kete, te vije ta ule njehere menderen ne fushat e Divjakes; Kush me tregon tregun e rregullat tij duhet ta qepe e te kuptoj qe ky eshte pazar e ska lidhje me tregun kerkund! Grabitja e dyte eshte ndaj qytetarit ne Tirane; Rritja e cmimit te qepes nga 15 leke ne Divjake deri ne 120 leke ne Tirane, eshte nje SUPERGRABITJE e dyte! Por ben edhe nje dem te dyte; Ule konsumin-qytetari do blej me pak, tapos tregun, bllokon prodhimin ne #DIVJAKE e me keq, ul cmimin edhe me poshte se kaq duke sjelle nje HUMBJE FINANCIARE shume te madhe! E njejta gje edhe per pataten; Patatja e re sot ne treg eshte vec patatja e #Divjakes. Cmimi dje ne Divjake u ule ne 20 leke/kg, ndersa sot ne Tirane cmimi ishte 80 leke/kg! GRABITJE NJESOJ SI E PARA! E dija qe do ndodhte kjo histori dhe kam nje muaj qe flas per kete; Madje duke shtuar se BUJQESIA E BUJQIT PRODHUES po mbajne Shqiperine ne dy muajt me te veshtire te saj, ekonomine ndezur kur sektore te tere u fiken! Tani meqe nuk na begenisi kush, nga sot ne mengjes nga #Divjaka, cdo tregetar do kete sjellje tjeter, te unifikuar ne produkt e ne cmim! Zgjidhje tjeter nuk na late!

A post shared by Erion Brace (@erionbrace) on

Leave A Reply

Your email address will not be published.