20 mënyra sesi mund ta luftojmë racizmin

0 406

Vrasja e George Floyd nxiti protesta në të gjithë botën. ”Pasi kanë parë pamjet traumatike të momenteve të fundit të Floyd shumë njerëz po pyesin se çfarë mund të bëjnë për të sjellë ndryshime. Me racizmin kaq të rrënjosur në rendin tonë shoqëror, nuk mund të ketë një ndryshim shumë të shpejtë por ja 20 hapa që mund të ndërmerrni”,-shkruan media presigjoze ”The Guardian”.

20 mënyrat

1-Bashkohuni me një nga ato organizata që bëjnë fushatë për të ndryshuar sistemin ose për të përmirësuar kushtet me të cilat përballen minoritetet. Gjithmonë ka arsye për të qenë skeptik: njerëzit në to; financimi; angazhimi në kohë. Por në vend që të kritikoni, nëse jeni dakord me qëllimet e organizatës, përfshihuni dhe mundohuni që ajo të funksionojë.

2-Nëse nuk jeni në gjendje të anëtarësoheni në një organizatë, krijoni një të tillë vetë. Filloni duke organizuar një grup të vogël, një grup leximi, ose një fushatë në lidhje me një çështje lokale.

3-Organizoni globalisht. Ky nuk është një problem amerikan apo britanik. Vrasja e 14-vjeçarit João Pedro Matos Pinto në Brazil është diçka globale. Nëse duam ndryshim të vërtetë, duhet ta bëjmë globalisht.

4-Historia na ka mësuar se vetëm kur kemi diçka për të humbur atëherë ndodh ndryshimi. Kryengritjet urbane kanë qënë thelbësore në sigurimin e të drejtave civile në SH.B.A. në vitet ’60 dhe reformat e kufizuara policore në Mbretërinë e Bashkuar në vitet ’80. Kërkesa të qarta të shoqëruara me fushata përçarëse përputhen me interesat e atyre që janë në pushtet.

5-Mbështetni një organizatë financiarisht. Organizimi nuk është për të gjithë por të gjitha grupet kanë nevojë për mbështetje financiare. Mos harroni se liria nuk është e lirë – nëse duam ndryshim, ne duhet të vendosim paratë tona atje ku është fjala e lirë.

6-Mendoni se për kë duhet të votoni. Maya Angelou tha: “Kur dikush ju tregon se kush janë, atëherë besojini atyre” . Shikoni historikun e partisë për të cilën dëshironi të votoni: si i kanë trajtuar ata emigrantët; cilat ligje kanë miratuar për të drejtat e barabarta dhe marrëdhëniet racore?

7-Shkruajini deputetit tuaj. Ju mund t’i shkruani përfaqësuesit tuaj të zgjedhur edhe nëse nuk keni votuar për ta. Ju mund të filloni duke mbështetur një hetim të pavarur për vdekjet e minoriteteve nga Covid-19 ose një hetim nga të gjitha palët për dëmshpërblimet . Por ndjehuni të lirë të shkruani për çdo çështje, qoftë për ndonjë veprim mbi brutalitetin e policisë, barazinë në arsim apo ndonjë fushë tjetër të padrejtësisë racore.

8-Theksoni ato që mendoni se janë të padrejta. Nëse punoni ose përdorni shërbimet e një organizate që duket se vetëm punëson njerëz të bardhë, thoni diçka. Herën tjetër kur të jeni në një takim ekipi dhe është tërësisht me njerëz të bardhë, mos harroni se ky është një problem që ju mund të jeni pjesë e zgjidhjes. Promovimet janë gjithashtu të rëndësishme.

9-Nxirrni në pah politikat që zbatohen në vendin tuaj të punës. Nëse nuk keni ide se si të raportoni për racizëm në vendin tuaj të punës, nuk jeni të vetmit. Njerëzit shpesh ndihen të frikësuar për ngritjen e ankesave dhe të pambështetura nga të tjerët. Ju mund ta ndryshoni këtë duke u shkruar kompanive dhe institucioneve për tju shpjeguar situatën.

10-Mos përmendni fjalën racizëm. Ekzistojnë një mori përvojash të racizmit, duke e bërë të pamundur termin me ngjyrë aziatik dhe minoritet, kur nuk merret me racizmin. Përkundrazi, përpiquni të kuptoni se si shprehet racizmi ndaj grupeve të ndryshme të pakicave dhe tiparet dalluese të racizmit që janë kaq thelbësore për të kuptuar atë që po ndodh sot. Është gjithashtu e vërtetë që racizmi ndaj njërëzve me ngjyrë nuk kryhet vetëm nga njerëzit e bardhë.

11-Lexoni. Ka një njohuri për ata që e përjetojnë dhe e kuptojnë racizmin. Mund të mos jetë në kurrikul, por librat tregojnë shumë.

12-Mendoni ndryshe. Kimberlé Crenshaë e shpjegoi këtë si një mënyrë për të kuptuar me të vërtetë se si pjesë e identitetit tonë mund të diskriminojë. Për shembull, vrasja e George Floyd ka ngjallur protesta në një mënyrë që vdekja e Breonna Taylor në mars nuk e bëri.

13-Shkruajini shkollës suaj lokale për kurrikulën. Nëse jeni prind, ju keni përgjegjësinë dhe fuqinë për të sfiduar shkollën rreth atyre që u mëson fëmijëve. Mbështetni fushatat për të shndërruar kurrikulën shkollore.

14-Nëse ju jeni një student, kërkoni reforma në universitetin tuaj. Janë lëvizjet e studentëve që ndryshojnë kurrikulën.

15-Krijoni alternativa. Ne nuk kemi pse të pranojmë kufizime në sistemin shkollor. Në Mbretërinë e Bashkuar, ekziston një histori 60-vjeçare e shkollave, ku njerëzit vullnetarisht të mësojnë atë që shkollat ​​nuk duan të mësojnë.

16-Dëgjoni. Nëse i njihni njerëzit me ngjyrë ata me siguri do t’ju tregojnë shumë për përvojat e tyre – por a i keni dëgjuar vërtet?

17-Merrni përgjegjësi për trajtimin e racizmit atje ku e shihni. Kjo mund të jetë në ndërveprimet personale, vendin e punës ose në autobus.

18-Është më mirë të qëndroni jashtë një çeshtje sesa të ndërhyni. Ndonjëherë angazhimi është më keq se heshtja. Nëse jeni të interesuar për racizmin vetëm kur flitet atëherë ju nuk jeni duke u solidarizuar me ta.

19-Njihni privilegjin tuaj. Njohja e privilegjit është bërë një fokus kryesor në ndërtimin e një shoqërie më të drejtë, por gjithashtu duhet të njohim privilegjin e të jetuarit në perëndim. Ne kemi mësuar për vrasjen e George Floyd vetëm për rrjetet sociale. Racizmi mund të jetë vdekjeprurës në perëndim, por është çështje e përditshme e jetës dhe vdekjes në botën në zhvillim, ku një fëmijë vdes çdo 10 sekonda për shkak të varfërisë . Ne nuk mund ta kufizojmë imagjinatën tonë në zgjidhjen e problemeve të përfshirjes në një sistem që po e shtyp bota.

20-Qëndroni pozitiv. Ne jemi të kushtëzuar të besojmë se nuk ka asnjë alternative, se kemi arritur në fundin e historisë. Historia na ka treguar se personat e shtypur nuk do të presin kurrë. Ka ardhur koha të ndryshojnë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.